Diskuse i na konci stranky FACEBOOK bez nutnosti registrace v tomto foru

Jak poznat který kouř je ekologický a který ne

Jak poznat který kouř je ekologický a který ne

Příspěvekod AdminNovy » stř led 08, 2014 11:05 am

Jak vizuálně poznat kdy nám kamna dobře spalují a kdy ne podle barvy a délky kouře vystupujícího z komínu.
Viditelný kouř táhnoucí se obcí jsou také velké ztráty pro vaši peněženku, protože se
vypařuje palivo bez dalšího spálení a tedy bez předání energie do otopného systému.

Všeobecně lze říci, že dokonalé spalování je u plynových kotlů takže pozorujte jaký "kouř" z vychází
z komínů k nimž jsou tyto kotle připojeny.
Za teplého počasí bychom neviděli nic, žádné spaliny. Za chladného počasí uvidíme jen bílé obláčky
kondenzačních par (vzduch obsahuje vlhkost a i hořením plynu vzniká voda - vodní pára).

Z komínu vychází sice bílí kouř, ale táhne se mnoho metrů od komína a nerozpouští se ve vzduchu
• tento jev vzniká při roztápění kotle, či krbu. Vzplálo velké množství drobného paliva a nestačí shořet,
protože nemá dostatek vzduchu. Tento kouř většinou za několik sekund či minut zmizí, jakmile shoří
prvotní dávka třísek i drobného paliva a začnou hořet hrubší polínka.

Palivo je rozhořelé ale přesto bílý kouř se táhne i dvacet metrů od komína
• mokré, nebo vlhké dříví (lidé topí dřevem ale nemají jej řádně vysušeno, je třeba si uvědomit že dřevo
musí schnout nejméně 2 roky, ale 5 roků sušené dřevo již dává při spalování ty nejlepší výsledky.
Problém je v tom, že lidé prodali na vesnicích zahrady i dvory a mnohdy nemají dřevo kde sušit, tak jej
mají pod plachtou na ulici jen půl roku a už s tímto mokrým dřevem topí. Nejen že protopí nejméně dvakrát
tolik, jakoby topili suchým dřívím, ale navíc si sousedé myslí, že spalují zakázaný odpad.
• patrně málo vzduchu, který přichází do plamenů (přidat sekundární, či terciární vzduch do plamenů)
• plameny uhasly (zkusit přidat primární vzduch, u krbu můžete zkusit stříknout na dřevo podpalovač a znovu zapálit)
u kotlů se spodním odhoříváním je problém jak rychle zapálit paliv aby hned hořelo směrem do spalovací komory
u kotlů Dakon DOR D kde je terciární přívod vzduchu zapalit kousek PE-PO v trubičce pro přívod vzduchu
a zatlačím je otvorem do spalovací
komory, od něj okamžitě chytí vznikající CO a je po problému ale pozor na vznik požáru - jen pro šikovné)

Černý kouř vychází z komína
• velmi nedokonalé a ztrátové hoření, je třeba přidat vzduch, zatápět řádně třískami a dřevem, řádně
vše nechat rozhořet aby se spotřebič prohřál, nezahlcovat spotřebič velkým množstvím rychle hořícího
paliva (drobných třísek, štěpky)
• možná má komín špatný tah, nechat prohlédnout a vyčistit odborníkem

Pozor na inverzi, komíny jakoby ztratily tah, kouř klesá k zemi, špatné rozptylové podmínky.
Na obrázku vidíme stav, kdy lidé topí sice ekologicky dřívím, ale je inverze a tehdy je třeba
buď topit jen plynem, nebo dbát na správné rozhoření kotle pomalu drobnými třískami, aby v kotli neustále
hořelo hned od prvního zapálení a nedošlo k zahlcení plamenů a tím ke jejich zhasnutí - bez plamenů se začne z
komína intenzivně kouřit.

Pokud máte možnost, dejte si na dvorek zrcátko tak aby jste v něm viděli vrchol komína a mohli snadno kontrolovat
kouř vystupující z komína.
kour-komin-spatne-spalovani.jpg

Správné dokonalé spalování, vodní páry za chladného počasí kondenzují až po opuštění komína a
během několika okamžiků se rozplynou ve vzduchu. Při teplotách nad +5 stupňů zpravidla není vidět
vůbec nic.

komin-ekologicka-spravna-barva-spalin.jpg

Pokud není inverze, jsou obce bez kouře
kominy-nekouri-kdyz-neni-inverze.jpg


Komín na obrázku chrlí mnoho prachu a také CO - nedokonalé spalování, není použito filtrační zařízení - běžný stav v Československu před rokem
1989

komin-kour-obsahuje-prach-a-nespalene-latky.jpg
AdminNovy
Site Admin
 
Příspěvky: 631
Registrován: stř lis 02, 2011 10:07 am

Zpět na Dakon DOR

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník